Friday, 9 May 2014

Karipap



Bahan-bahan Doh


  • 1 kg tepung gandum 
  • 1 cawan air 
  • 1 cubit garam
  • 50g mentega
  • 20 ml minyak masak yang dipanaskan
Bahan-bahan Inti Sardin
  • 1 tin besar sardin
  • 2-3 biji kentang di potong dadu-direbus sehingga lembut
  • 1 labu bawang besar (potong dadu)
  • Garam secukup rasa
  • 3 biji cili padi-(racik halus)
  • 2 sudu besar air perahan limau nipis / asam keping
Cara menyediakan Doh:
Masukkan garam kedalam 1 cawan air
Campurkan kesemua bahan - bahan untuk membuat doh dan gaulkan sehingga sebati
Doh yang sebati akan menjadi kuning cair keemasan

Cara menyediakan Inti Sardin:

  1. Tumiskan bawang besar dan cili padi
  2. Masukkan sardin serta kentang yang direbus empuk dan gaulkan sehingga sebati
  3. Masukkan air perahan limau nipis / asam keping untuk menghilangkan bau hanyir ikan sardin
  4. Masukkan garam secukup rasa dah gaulkan sehingga kesemua bahan - bahan sebati dan kering sedikit
*Jangan masukkan inti yang terlalu basah ke dalam doh kerana doh akan menjadi lembik boleh menyebabkan bocor
* Untuk memudahkan serta mempercepatkan proses kelim karipap, gunakan tekap karipap yang pelbagai jenis boleh didapati di semua pasaraya.

1 comment:

  1. 888casino New Jersey Review & Bonus Code for December 2021
    888casino 안성 출장안마 NJ Review Of 속초 출장안마 course, the 의정부 출장샵 registration process is straightforward — you will get 부천 출장안마 the minimum deposit needed to deposit Welcome Bonus: 100% Up 이천 출장마사지 To $1000Bonus Valid: December 2021

    ReplyDelete