Monday, 5 May 2014

Roti Jala & Kari Ayam

Roti Jala

2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
1 cawan susu
 1 biji telur
sesudu kecil garam
*sedikit serbuk kunyit/pewarna kuning (untuk dapatkan colour roti jala yang menarik-boleh guna apa2 jenis color yang korang suka)
Minyak (untuk menjala roti)

Cara-cara
1) Campurkan semua bahan-bahan di atas dan blend sehingga sebati.
2)  Boleh mula menjala roti...pastikan guna api yang perlahan :)

Kari Ayam
1 peket serbuk kari (apa-apa jenama yang korang suka)
2 ketul ayam (ambil isi dan dipotong kecil)
2 biji kentang (dipotong dadu)
2 cawan air
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia *
2 biji bunga lawang
sedikit garam
1 keping asam keping

Cara-cara:

1) Bahan-bahan * di tumbuk halus
2) Tumiskan bahan-bahan * yang ditumbuk halus bersama kulit kayu manis dan bunga lawang
3) Apabila garing, masukkan serbuk kari dan sedikit air (dalam 1/2 cawan)
4) Apabila pecah minyak (bila korang nampak minyak dah naik ke lapisan atas, maknanya serbuk kari dah masak ok), masukkan ayam dan kentang yang di potong dadu.
5) Biarkan dalam 5-10 minit sambil dikacau perlahan ye, (sehingga kentang lembut-tapi jangan terlalu lembut yea..agak2 sedap dimakan)
6) Tambah baki air dan masukkan sedikit garam dan asam keping.
7) Biarkan mendidih dan disesuaikan dengan rasa (kalau tawar, tambah la garam yea...). Siap!

**Selamat mencuba!**








No comments:

Post a Comment