Monday, 5 May 2014

Meatball & Black pepper Sauce



Bahan-bahan

500g mince meat (daging kisar)
1 biji telur
1 cawan susu segar
1 biji bawang (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
daun bawang/sup (di potong halus)
2 ubi kentang (di rebus)
4-5 sudu besar butter
garam
sesudu besar black pepper (ikut citarasa masing-masing)
5 sudu tepung jagung
cheese cheddar (optional...nak letak xpe..xnak pon xpe)

Cara Membuatnya

1)  Panaskan mentega dan goreng bawang besar, bawang putih dan daun bawang/sup hingga keperangan.
2)  Rebus ubi kentang, sejukkan.
3)  Blendkan bahan2 yang digoreng dengan kentang dan 1 cawan susu.
4)  Gaulkan sebati bahan yang di blend dgn bahan-bahan lain.
5)  Perasakan dengan garam, dan black pepper.
6) Bentukkan adunan menjadi bebola dan masukkan cheese di tengah2 bebola. 
7) Boleh dikukus sebentar atau terus di goreng garing!

Black pepper Sauce

3 sudu black pepper
1 cawan susu segar
1 1/2 cawan air
1 kiub ayam/daging
1 ulas bawang besar (di potong dadu)
2 ulas bawang putih (di potong dadu)
2 sudu oyster sauce
2-3 sudu kicap manis
2 sudu tepung jagung (untuk pekatkan sauce)

Cara-cara membuatnya

1)  Panaskan air dan ditambah kiub daging/ayam sehingga mendidih.
2) Masukkan susu segar, bawang putih dan bawang merah. (*bawang boleh di blend atau ditumbuk)- Biarkan seketika sehingga mendidih..
3) Masukkan black pepper, osyter sauce dan kicap manis. ( agak2 dengan warna yang di kehendaki. Kalau mahukan kuah nampak gelap, boleh ditambah kicap. Sesuaikan dengan rasa)
4) Biarkan mendidih, bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam bahan-bahan tadi.
5) Biarkan seketika dalam 5 minit...Siap!!!

**Selamat Mencuba**

No comments:

Post a Comment