Monday 5 May 2014

Laksa Utara


Kuah:

Ikan Kembung/sardin - 1kg
Cili kering- 20-25 biji (kalau suka pedas tambah la) *kisar
Bawang besar- 2 biji *kisar
Bawang merah- 5 biji *kisar
Belacan - secukup yang nak (optional) *kisar
Daun kesum - segenggam
Bunga kantan - 2 or 3 batang
Asam keping - 5 keping untk rebus ikan
- 3 keping untuk kuah laksa (secukup rasa)

Garam

Bahan-bahan lain:

Laksa - 1 bungkus

Bahan hiasan:

Telur
Daun salad/daun selum
Bawang besar
Cili padi
Limau nipis
Timun
Bunga kantan

Cara-cara memasak:

1- Rebus ikan bersama dengan asam keping.
2- Asingkan ikan dengan air rebusan ikan. Air rebusan ikan digunakan untuk membuat kuah. Asingkan isi ikan dengan tulang ikan.
3- Blenderkan isi tersebut.
4- Blenderkan tulang ikan dan tapis untuk mendapatkan air dia..

** guna air rebusan ikan untuk blender isi dan tulang ikan.

5- Blenderkan bahan-bahan *kisar tadi.
6- Masukkan bahan-bahan kisar dalam periuk, panaskan sampai naik bau/sampai mendidih.
7- Then masukkan isi ikan yang dikisar, air tulang ikan dan lebihan air rebusan ikan..
8- Bila kuah dah mendidih, masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping dan juga garam secukup rasa.
9- Boleh masukkan bahan perasa (ajinomoto/serbuk adabi - optional)
10- Siap! Sila rasa ye...make sure cukup semua rasa, masin, masam, pedas~~ sesedap rasa la yea...ikut mulut masing-masing

Laksa:

Rendam dalam 1- 2 jam, bila laksa dah terurai~ boleh rebus sehingga lembut. (dalam 1-2jam)

Bahan hiasan:

Hiris kecil semua bahan hiasan...

No comments:

Post a Comment