Tuesday 6 May 2014

Puding Karamel


Bahan-bahan

5 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1 cawan air
3 sudu besar gula
1 sb esen vanila

Karamel:

1/2 cawan gula
1 /2 cawan air

Cara-cara membuatnya

Karamel:

1) Panaskan gula menggunakan api yang kecil di atas dapur.
2) Apabila keperangan dan gula sudah cair semuanya, masukkan air.
3) Kacau sehingga gula larut bersama air.
4) Boleh masukkan ke dalam bekas yang dikehendaki.

Puding:

1) Panaskan susu dengan api yang kecil
2) Cukup sekadar mendidih kali pertama, masukkan gula dan esen vanila.
3) Masukkan air.
4) Pecahkan satu per satu telur dan kacau sebati ( jangan kacau kuat ye...just sekadar pecahkan kuning telur dan sebatikan dengan putih telur)
5) Tutup api, campurkan telur dan bahan2 yang dipanaskan
6) Tapis semua bahan2 dan ready untuk dimasukkan ke dalam bekas2 yg berisi karamel tadi.
7) Kukus selama 30 minit :)



No comments:

Post a Comment