Saturday 10 May 2014

Sambal Nasi Lemak






Hai uols...since ramai yang bertanya macam mana admin buat sambal nasi lemak ni..admin kongsikan kat sini yea resepi sambalnya...actually bukan the only sambal nasi lemak je ..resepi ni uols boleh guna untuk sambal sotong, sambal udang,sambal kerang or sambal ayam and any sambal yang korang nak campak je la lauk pauk yang korang nak eh...hehehe...Sambal ni admin belajar masa belajar kat UK dengan seorang senior ni, nama dia Kak Ayu. Dia orang Johor, dia selalu buat nasi lemak untuk berniaga di UK bila ada majlis-majlis gathering pelajar-pelajar Malaysia kat sana... thanks a lot to her sebab x kedekut ilmu untuk berkongsi resepi...sini admin panjangkan ilmu yang dikongsinya..semoga bermanfaat yea :)

Bahan-bahan

1 1/2 cawan Cili kisar (Boleh guna cili kering- dalam 20-25 biji)
1 cawan bawang besar/merah* (bawang besar dalam 2-3 labu/bawang merah dalam 10-12 biji)
1 inci belacan*
3 sudu gula
1 sudu kecil garam
 1/4 cawan minyak untuk menumis
Asam keping/asam jawa

Cara-cara membuatnya:

1) Kalau guna cili kering, potong serong dan buang bijinya dulu. Then rebus sampai kembang. Sejukkan then blend ok...Jangan masukkan air terlalu banyak, agak2 untuk boleh kisar je ok.

2) Blend bahan-bahan yang bertanda *

3) Panaskan minyak, tumis bahan-bahan bertanda * yang dah dikisar. Biar sampai pecah minyak (bila dah meletup2 kecil tu...bila bawang dah melompat-lompat halus gtu..haha)

4) Masukkan cili yang dah dikisar. Sebatikan dengan bahan yang ditumis tadi. ( Nisbah lebih kurang 1.5:1~ 1.5 cili kisar, 1 cawan bawang merah/bawang besar)

5) Biarkan pecah minyak, make sure kacau selalu and pelan-pelan ok...melainkan korang guna non-stick periuk...boleh le biarkan pecah minyak tanpa dikacau! Bila dah nampak pecah minyak, sambal tu akan memercik tau...jangan risau..tu tandanya sambal tu dah masak le tu..

6) Masukkan garam, gula and asam keping. Kalau guna asam keping, sekeping je dah cukup ok...Kalau guna asam jawa, ambil dalam satu sudu pesnya dan tambah 3 sudu air...bancuh dan masukkan dalam sambal. Biarkan seketika...Rasa lah yea..agak2 xcukup rasa, tambah la mana yang di rasa kurang tu... (kat sini le korang kena pandai serasikan rasanya yea. All the best! )

7) Siap!!!!

**Kalau nak buat sambal udang, sotong, ayam, xpayah masukkan belacan ok...just tambah halia dalam 2 inci...

**Untuk sambal kerang, pon sama jangan masukkan belacan. Tambahkan gula dlm 1-2 sudu bergantung macam mana yang korang nak...or else tambahkan 2-3 sudu madu :)

**Silalah goreng ikan bilis, ayam goreng, sediakan telur rebus, timun or apa2 je lah korang nak makan dengan nasi lemak ye...

All the best!!! Selamat mencuba :)

1 comment:

  1. Tq atas perkongsian resepinya. Nampak menarik boleh cuba nanti.

    ReplyDelete